Život bez lepku

Někdo ho drží dobrovolně, jiní jsou k tomu donuceni okolnostmi. Na jednom se však lze shodnout – život bez lepku stojí spoustu odříkání a peněz. V čem tato dieta spočívá? Lidé se vyhýbají potravinám obsahujícím lepek – ječmen, pšenice, oves, žito a nahrazují je bezlepkovými potravinami složených z kukuřice, rýže či prosa. Můžete mi stokrát tvrdit jak je to pro mé tělo prospěšné, jak nezatěžuji organismus, ale pro někoho, kdo se celý život cpal pizzou a hamburgerama, to zní jako peklo na zemi.

Bohužel i mě tato dieta dostihla. Je to už dva roky co jsem si došla na imunologii na klasickou prohlídku. Řekla sem paní doktorce, že bývám často nemocná a nechala jsem si udělat nějaké vyšetření, zda nemám něco s imunitou. Po týdnu jsem si volala na výsledky – na nic alergická nejsem. Uff. Ulevilo se mi. Za týden mi volala sestřička a to už jsem věděla, že je něco špatně. Do telefonu mi bylo řečeno, že mám zvýšené protilátky na lepek – alergie, ne celiakie. Tak jsem si řekla ok, co to pro mě znamená? Do té doby jsem věděla o lepku tolik, co vím o autech. Nic. Tak jsem začala projíždět různé webové stránky, rady a tipy. Mělo mě čekat vyšetření – gastroskopie. Toto vyšetření mělo ukázat, zda trpím onemocněním, které postihuje pouze malou část naší populace. Stále však lidí s tímto onemocněním přibývá. No nešla jsem na to vyšetření, protože jsem srab. Mé myšlenky se upínaly na hadičku, která by mi byla zavedena nosem do krku a dále do žaludku a tenkého střeva. Takže jsem se rozhodla dobrovolně/nedobrovolně vzdát toho, co jsem doposud tolik milovala – pečiva, koláčků, tortilly, zkrátka a dobře všeho, co by mohlo mé tenké střevo proděravět. Jídlo je závislost jako každá jiná, takže první příznaky ,,lepkového“ absťáku se dostavily zhruba po dvou týdnech odříkání a pekla. Když říkám peklo – myslím tím opravdové peklo, kdy vám nic nechutná a vše vám přijde naprosto odporný. Začala jsem hledat potraviny, které by mé utrpení dělaly snesitelnějším. Na srovnávači  Zboží-Pro.cz v sekci ,,Bezlepkové potraviny“ se dá pořídit celá řada chutných potravin od sušenek po směsi chleba. Tak jsem začala nakupovat a zkoušet různé druhy. Naprosto miluji sušenky značky Glutaline – zde. Za zkoušku stojí i oříškové oplatky Celi Hope – zde. Pokud máte chuť na knedlo, vepřo, zelo, pak doporučuji tuto směs na bezlepkové knedlíky značky JIZERSKÉ PEKÁRNY SPOL. S. R.O. – zde. Nic vám nezaručí chuť, na kterou jste byli doposud zvyklí, alespoň já jsem si stále nezvykla. Sušenky a různé sladkosti se nahradit dají bez problému, ale pečivo se dost dobře nahradit nedá. Netvrdím, že se do nedá jíst, jen to prostě chutná jinak – zdravě. Opravdu upřímně fandím všem těm, co se dobrovolně vzdali lepku a dodržují to na 100 %. Já se přiznám, že občas si dopřeji tortillu z pšeničné mouky nebo klasický bílý rohlík. Nemám celiakii, pouze zvýšené hodnoty. Takže jsem toho názoru, že pokud to člověk nepřehání, pak by si jednou za čas měl lepek dopřát.