Rybářské pruty a návnady pro různá roční období

Znalost chování ryb v různých ročních obdobích je mimo dalších znalostí podstatná pro úspěšný rybolov v konkrétním období. Rybářské pruty na určitý typ chytání ryb, návnady, které chutnají rybám vyskytujícím se v dané vodě, i chování ryb v různých měsících roku – to jsou znalosti, které teoreticky nezískáte, ale mohly by vám být dobrým vodítkem. Ryby jsou na povětrnostní změny citlivé, proto si stručně popíšeme, jak ukojit jejich hlad po potravě.

Proměnlivé chutě ryb v závislosti na období

Na rybářské pruty a nástrahy se kapři na jaře chytají na produkty živočišného původu, v létě a na podzim je chytíme na rostlinnou stravu. Na jaře je chytáme na žížaly, hnojné červy a rousnice. V létě a na podzim jim nabízíme měkkou kukuřici, hrách, těsta, brambory a pečivo. Kdo se vydává s rybářskými pruty a dalším náčiním k vodě i v zimě, nechť si s sebou přibalí bílé červy, hnojáčky a pečivo.

Boilie na jaře by měly obsahovat výživné látky, například proteiny obsažené v ptačí zobu, drcená semena, sušený hmyz, med, melasu a mleté ořechy. V létě už se návnady mají skládat z masových základů podle lokality, v jaké ryby lovíte. Nebojte se plžů, nitěnek, dešťovek, škebliček, mrtvých rybek a rybích mouček – herinkové a huňáčkové. Kdo na domácí výrobu návnad nemá čas, může si je objednávat ve specializovaných obchodech.

Podzim se řadí k nejúspěšnějšímu rybolovnému období. Návnady by se měly podobat těm letním. Vyšší podíl tuků získáme přidáním semen z ptačích zobů, které jsou vysokým podílem tuků pro ryby přínosné a chutné díky potřebě ukládání tukových zásob na zimu. Sladké příchutě maliny, jahody a borůvky dodají nástrahám slastnou příchuť. V zimě jsou ryby vybíravější, pro je lovíme na silnou pachovou stopu. Tu jim dodají opět ovocné přísady.