Ořechová buchta

Ingredience:

  • 5 vajec
  • 250 gramů cukru moučka
  • 250 gramů polohrubé mouky
  • 150 gramů másla nebo hery
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 50 gramů čokolády na vaření
  • 100 gramů mletých ořechů
  • 3 lžíce rumu
  • 1/8 jednoho litru mléka

Příprava receptu:

Použijeme šlehač a ušleháme máslo nebo heru s cukrem. Postupně do směsi zašleháme všech pět žloutků z vajec. Navážíme potřebné množství polohrubé mouky a smícháme s práškem do pečiva, mletými ořechy a nahrubo nastrouhanou čokoládou na vaření. Z bílků z pěti vajec našleháme tuhý sníh, který střídavě s moukovou směsí, rumem a mlékem zamícháme do máslové směsi. Následně pečeme ve vysypané a vymazané bábovkové formě při teplotě 150 °C po dobu přibližně pětačtyřiceti minut. Rovněž můžeme péct na plechu nebo ve formě na chlebíček, který po vychladnutí rozkrojíme a naplníme ideálně čokoládovým (ale může být i jiný, záleží na chuti) krémem. V případě chuti je rovněž možné do ořechové buchty použít rozinky, které ji dosladí nebo část polohrubé mouky nahradit celozrnnou moukou.