Mrkvový krém s koriandrem

Podzim. Doba pouštění draků, spadaného listí a svařeného vína. Avšak také období, kdy se dny zkracují, večery přichází příliš brzy a sluníčko na obloze skoro nevidíme. Co si dopřát v podzimních sychravých dnech lepšího než misku horké chutné polévky?  Jednou z nich by mohl být jemně nasládlý, bylinkový mrkvový krém. Variací na tento recept existuje celá řada, my jsme však pro vás vybrali vánoční variantu s jablky a skořicí.

Co budeme potřebovat:

Na krásně oranžovou polévku, jejíž barva nás dokáže zahřát ještě dříve, než se do ní dáme, si připravíme:

 

1 cibuli

4 mrkve

500 ml vývaru

200 ml smetany

1 větší sladké jablko

čerstvý koriandr

sůl

pepř

skořice

máslo

Postup:

 

Na pracovním postupu přípravy polévky není opravdu vůbec nic složitého a zvládne ji i úplný začátečník:

suroviny_4 suroviny_1 suroviny_2 suroviny_1

  1. Očistíme si jednu větší cibuli, mrkev a jablko. Všechny suroviny nakrájíme na kostičky a v hrnci rozpustíme máslo.
  2. Do rozpáleného másla vložíme cibuli, kterou necháme zezlátnout a následně mrkev, kterou po chvilce přelijeme vývarem a dusíme do změknutí.
  3. Přibližně po dvaceti minutách dušení mrkve k ní přidáme oloupané a nakrájené jablko, zbavené jádřinců.
  4. Dusíme dalších dvacet minut a dle potřeby dochutíme solí a pepřem. V tomto případě by byl lepší bílý pepř, který má pikantnější vůni a je říznější než klasický černý.
  5. Polévku rozmixujeme, přilijeme k ní smetanu a přidáme větší množství koriandru. Krém rozmixujeme ještě jednou, abychom nasekali na malé kousky koriandr a zároveň pokrm provzdušnili.
  6. Krém nalijeme do misky, ozdobíme snítkou koriandru a menším množstvím smetany.

Můžeme podávat spolu s kouskem opečené domácí bagetky či jiným křupavým pečivem.