INGREDIENCE NA KYNUTÉ TĚSTO:
200 ml mléka
400 g polohrubé mouky
50 g dětské krupice
20 g droždí
1 polévkovou lžíci cukru
1 vejce
1 žloutek
špetka soli
- Nejdříve si připravíme pozvolna kvásek. Droždí rozdrobíme do misky, přidáme cukr, polovinu mléka, které si lehce ohřejeme a jednu nebo dvě lžíce mouky. Promícháme a uložíme na teplé místo, kde necháme kvásek vzejít; obvykle se to podaří do 10 minut.
- Zbytek mouky prosejeme do mísy. Postupně přidáme vzešlé droždí, zbytek mléka s rozmíchaným vajíčkem, špetku soli a vypracujete vláčnější těsto, které poprášíme moukou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
- Vykynuté těsto vyklopíme na mírně pomoučený vál, pokud se nám těsto bude zdát řidší, nebojme se přidat ještě trochu mouky a následně jej ještě jednou zlehka propracujeme. Hotové těsto můžeme buď rozválet na tenký plát anebo rozkrájet na jednotlivé dílky a každý pak následně roztlačit v dlani. Pokud jste zvolili první variantu, na vykrojení jednotlivých částí použijeme vykrajovátko, hrneček nebo co naleznete doma v šuplíku :o)
- Na jednotlivé díly vkládáme dvě lžičky borůvek. Pokud se nám zdají borůvky kyselé, je k nim možné přidat trošku cukru.
- Připravené knedlíky zakryjeme utěrkou a necháme je ještě chvilku kynout (10 – 15 minut ).
- Připravíme si hrnec a vlijeme do něj vodu, na hrnec upevníme utěrku.
- Přivedeme k varu a poté vkládáme jednotlivé knedlíky na utěrku vedle sebe, přikryjeme poklicí a následně vaříme v páře 15 minut.
- Hotové knedlíky opatrně vyjmeme na talíř a propícháme vidličkou, aby všechna pára vyšla ven.
- Knedlíky přelijeme nachystanou borůvkovou omáčkou, posypeme moučkovým cukrem, a dle chuti můžeme dodatečně přelít rozehřátým máslem.
- Podávejte. Teplé jsou nejlepší!
INGREDIENCE NA BORŮVKOVOU OMÁČKU:
- ODLEHČENÁ LIKÉROVKA
- 1 x bílý jogurt
- vanilkový cukr
- krupicový cukr
- domácí ořechovka (lze použít i jiný likér)
- strouhané mandle
- 2 hrnky borůvek
Na ohni rozehřejeme máslo, přidáme do něj krupicový cukr, likér, borůvky a chvilku povaříme. Poté postupně přidáme vanilkový cukr, mandle. Následně vše lehce promícháme a stáhneme z ohně. Po vychladnutí přidáme bílý jogurt, řádně promícháme a v případě potřeby lze ještě dosladit cukrem, či likérem.