Kynuté borůvkové knedlíky

INGREDIENCE NA KYNUTÉ TĚSTO:             

200 ml mléka
400 g polohrubé mouky
  50 g dětské krupice 
  20 g droždí
    1 polévkovou lžíci cukru

    1 vejce
    1 žloutek
       špetka soli

  1. Nejdříve si připravíme pozvolna kvásek. Droždí rozdrobíme do misky, přidáme cukr, polovinu mléka, které si lehce ohřejeme a jednu nebo dvě lžíce mouky. Promícháme a uložíme na teplé místo, kde necháme kvásek vzejít; obvykle se to podaří do 10 minut.
  2. Zbytek mouky prosejeme do mísy. Postupně přidáme vzešlé droždí, zbytek mléka s rozmíchaným vajíčkem, špetku soli a vypracujete vláčnější těsto, které poprášíme moukou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
  3. Vykynuté těsto vyklopíme na mírně pomoučený vál, pokud se nám těsto bude zdát řidší, nebojme se přidat ještě trochu mouky a následně jej ještě jednou zlehka propracujeme.  Hotové těsto můžeme buď rozválet na tenký plát anebo rozkrájet na jednotlivé dílky a každý pak následně roztlačit v dlani. Pokud jste zvolili první variantu, na vykrojení jednotlivých částí použijeme vykrajovátko, hrneček nebo co naleznete doma v šuplíku :o)
  4. Na jednotlivé díly vkládáme dvě lžičky borůvek. Pokud se nám  zdají borůvky kyselé, je k nim možné přidat trošku cukru.  
  5. Připravené knedlíky zakryjeme utěrkou a necháme je ještě chvilku kynout (10 – 15 minut ).
  6. Připravíme si hrnec a vlijeme do něj vodu, na hrnec upevníme utěrku.
  7. Přivedeme k varu a poté vkládáme jednotlivé knedlíky na utěrku vedle sebe,  přikryjeme poklicí a následně vaříme v páře 15 minut.
  8. Hotové knedlíky opatrně vyjmeme na talíř a propícháme vidličkou, aby všechna pára vyšla ven.
  9. Knedlíky přelijeme nachystanou borůvkovou omáčkou, posypeme moučkovým cukrem, a dle chuti můžeme dodatečně přelít rozehřátým máslem.
  10. Podávejte. Teplé jsou nejlepší!

 

INGREDIENCE NA BORŮVKOVOU OMÁČKU:

  1. ODLEHČENÁ LIKÉROVKA
  • 1 x bílý jogurt
  • vanilkový cukr
  • krupicový cukr
  • domácí ořechovka (lze použít i jiný likér)
  • strouhané mandle
  • 2 hrnky borůvek

Na ohni rozehřejeme máslo, přidáme do něj krupicový cukr, likér, borůvky a chvilku povaříme.  Poté postupně přidáme vanilkový cukr, mandle. Následně vše lehce promícháme a stáhneme z ohně. Po vychladnutí přidáme bílý jogurt, řádně promícháme a v případě potřeby lze ještě dosladit cukrem, či likérem.

5310683_orig 87562831 8740893_orig